Nieuwsbrief nummer 74 maart 2018

In deze nieuwsbrief treft u informatie aan over onze stichting, o.a. de restauratie van de aula, het programma van de rondleidingen en lezingen voor de komende maanden, en de nieuwe informatie op onze website.

Als u de begraafplaats met het openbaar vervoer bezoekt, dan kunt u het beste buslijn 6 van Arriva (Leiden CS en Leyhof Leiderdorp v.v.) gebruiken en uitstappen aan de Zijlsingel.

Voorwoord van de voorzitter: Opknapbeurt aula en uw steun daarbij

Al een aantal maanden is onze aula ‘ingepakt’ met steigers in verband met de restauratie van dit monumentaal gebouw, sinds 1978 een rijksmonument. Aan de buitenkant wordt een aantal zaken gerepareerd en/of vernieuwd. Ook wordt de aula in de oorspronkelijke kleuren geschilderd en krijgt daarom een ‘ander gezicht’. De bovenverdieping ondergaat een grondige opknapbeurt en wordt geschikt gemaakt voor bewoning. De gemeente Leiden, eigenaar van de begraafplaats incl. de aula, financiert deze zaken.


De ‘ingepakte aula’

De gemeente gaat de aula voor een jarenlange periode verhuren aan de Stichting Boerhaave, die onze stichting tot ons genoegen de gelegenheid biedt de benedenverdieping te blijven gebruiken voor onze bijeenkomsten en activiteiten. Dit betekent wel dat wij opdraaien voor de kosten van de noodzakelijke opknapbeurt van deze ruimte. Dit houdt in: het schilderen van de benedenverdieping incl. toilet en keuken, het isoleren van de schuur, nieuwe vloerbedekking, gordijnen, stoelen en tafels.Gelukkig hebben wij zuinig geleefd en jaren gespaard om deze uitgaven te kunnen bekostigen. Met deze kosten wordt ons vermogen wel flink aangetast. Onze contributie-inkomsten, waarvoor wij u als donateur zeer dankbaar zijn, bedragen jaarlijks ongeveer € 2.800, een welkom bedrag, waarmee wij onze reguliere activiteiten kunnen bekostigen, maar geen bedrag om grote uitgaven mee te dekken of om een financiële buffer te kunnen opbouwen. Daarom gaan wij binnenkort - via een brief die wij eind april of begin mei gaan versturen - een beroep op u doen voor een eenmalige financiële ondersteuning.

Zondag 8 april 2018 om 14.30 uur: Lezing door Lodewijk Kallenberg
“De Van Goghs op Groenesteeg” (met wandeling langs de graven en de nieuwe Van Goghboom)

Deze lezing stond gepland voor 10 december jl. Door de zeer slechte weersomstandigheden (code rood van het KNMI) zijn velen niet in de gelegen geweest deze presentatie, die toch is doorgegaan, te bezoeken. Om deze reden en omdat velen daarom hebben verzocht zal op 8 april - hopelijk onder betere weersomstandigheden - de lezing herhaald worden.
Het is bij velen bekend dat Anna van Gogh - Carbentus (1819-1907), de moeder van de wereld- beroemde schilder Vincent van Gogh, op de begraafplaats Groenesteeg in Leiden is begraven. Minder bekend is dat hier nog elf andere familieleden van Vincent van Gogh zijn begraven, waaronder een oom, twee tantes, een neef en een nicht. Ook vragen velen zich af waarom Anna van Gogh naar Leiden is gekomen.
In deze lezing wordt het verhaal over de moeder van Vincent van Gogh en de overige familieleden verteld. Wat hebben zij gedaan, wat bracht hen naar Leiden en waar hebben zij hier gewoond? Dat laatste blijken diverse mooie panden op het Rapenburg, de Herengracht, de Breestraat, de Plantage en de Zoeterwoudsesingel te zijn.
Na afloop van de lezing zal langs de graven van deze twaalf personen worden gewandeld. Ook zal deze wandeling gaan langs de in de eerste week van april te planten Van Goghboom (zie het “Weetje” verder in deze nieuwsbrief). Na afloop van de wandeling wordt u in de aula een drankje aangeboden en is het nieuwe boekje “Van Gogh op Groenesteeg” verkrijgbaar.


Over de spreker:
Lodewijk Kallenberg is voorzitter van de Stichting tot instandhouding van de Begraafplaats Groenesteeg en auteur van drie boeken over deze bijzondere Leidse begraafplaats.Onlangs heeft hij samen met Joke Boot het boekje “Van Gogh op Groenesteeg” geschreven.

Zondag 6 mei 2018 om 14.00 uur: Rondleiding ‘Leidse fabrikanten’

Deze rondleiding gaat langs de graven van een aantal Leidse fabrikanten die op Groenesteeg begraven zijn, zoals de textielfabri- kanten Van Heukelom, Krantz, Leembruggen, Le Poole, Scheltema, Zaalberg. Daarnaast de Fremery (de Zoutkeet), Hartevelt (jenever), de Koster (Meelfabriek), Tieleman & Dros (conserven) en Zilessen (schelpkalkfabrikant). Tijdens de rondleiding zal ook hun leven in relatie tot de stad Leiden in verleden en heden worden belicht. Op deze dag zijn de aula en de begraafplaats tussen 13.30 en 16.00 uur geopend.


Jacobus Harteveldt

Zondag 27 mei 2018 om 14.00 uur: IVN wandeling

Onder de deskundige leiding van enkele natuurgidsen van het IVN, afdeling Leiden, wordt op deze dag een natuurwandeling over de begraafplaats gehouden. Ongetwijfeld zal er op deze wandeling al heel wat van de lente te genieten zijn. Verzamelen om 14.00 uur bij de ingang van de begraafplaats Groenesteeg.

Zondag 3 juni 2018 om 14.00 uur: Nieuwe rondleiding ‘Leidse musea en de Groenesteeg’

Deze rondleiding gaat langs de graven van een aantal personen, die als oprichter, directeur of op andere wijze betrokken zijn geweest bij de Leidse musea en de hortus. Het betreft onder andere Coenraad Temminck, Hermann Schlegel, Jan van der Hoeven en Elte Beima (Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, nu Naturalis), Caspar Reuvens, Anthony Holwerda, Willem Pleyte en Tiemen Hooiberg (Rijksmuseum van Oudheden) en Willem Suringar en Heinrich Witte (Hortus Botanicus).


Coenraad Temminck

Zondag 1 juli 2018 om 14.00 uur: Nieuwe rondleiding ‘Leidse medici en de Groenesteeg’


Teunis Zaaijer

Deze rondleiding gaat langs de graven van een aantal medici uit de negentiende en twintigste eeuw, zoals Van Kaathoven (huisarts), Eduard van der Burg en Teunis Zaaijer (beiden betrokken bij het onderzoek naar de gif-moorden van Goeie Mie), Meinard du Pui (koninklijke lijfarts), Roelof Jesse en Carel Oliphant (apothekers), Willem Junius en Abraham Simon Thomas (verloskundigen), Doeke Hellema (marine-arts).

Website

Op de website www.begraafplaatsgroenesteeg.nl treft u een aantal actuele zaken aan, waaronder:

 • het jaarverslag 2017 en het financieel verslag 2017;
 • een aantal nieuwe levensbeschrijvingen van personen, zoals:
  • Elisabeth Wilhelmina de Goeje
  • Michael Jan de Goeje
  • Van Gogh op Groenesteeg
  • Jan van der Hoeven
  • Hendrik Kuneman
  • Jan Scheltema
  • Emile Anton Hubert Seipgens
  • Adrianus Jacobus Wetrens
  • Teunis Zaaijer
  • Lodewijk Gerardus Le Poole

Weetje: Van Goghboom op Groenesteeg

In Zundert, de geboorteplaats van Van Gogh, kwam tussen kiemplanten van de tamme kastanje een afwijkende kiemplant op. Dat is dus wel een tamme kastanje maar hij is kleiner dan de reguliere en groeit ook heel langzaam. Hij werd de Van Goghboom genoemd.Door toedoen van Rinny Kooi, de curator van het Singelpark, zal er in de eerste week van april zo’n Van Goghboom op de begraafplaats - waar een aantal Van Goghs begraven liggen - worden geplant. Na afloop van de Van


De Van Goghboom

Goghlezing op 8 april is er een korte rondleiding, waarin ook deze boom wordt betrokken. Castanea savita ‘Vincent van Gogh’ is de officiële naam voor de naar Vincent van Gogh vernoemde boom. De boom is zo vernoemd vanwege de krulletjes in de takken. Ze doen een beetje denken aan de cipressen en wijngaard die Van Gogh op zo’n sierlijke wijze heeft geschilderd. In het voorjaar ontstaan aan de takken de mannelijke en vrouwelijke bloemvormen. Als de bestuiving van de vrouwelijk bloemen plaats vindt ontstaan de bekende stekelige ronde vruchtdozen. In de herfst vallen deze vruchtdozen af of breken al open aan de boom, waarna de rijpe tamme kastanjes om de boom worden verspreid. Deze boomsoort komt van origine uit gebieden van de Middellandse Zee. De in onze streken aangeplante soorten zijn daar nakomelingen van. Veelal zijn het kruisingsvarianten, die in onze streken (kouder) wat beter gedijen. De gewone tamme kastanje wordt gezaaid en geeft pas op latere leeftijd vruchten; de stekelige bolsters bevatten meestal kleine vruchten met weinig of geen vruchtvlees. De bloei bestaat uit hangende trossen fijne witte bloempjes met een zéér specifieke geur!

Vorige Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief nummer 73 december 2017
Nieuwsbrief nummer 72 september 2017
Nieuwsbrief nummer 71 april 2017
Nieuwsbrief nummer 70 december 2016
Nieuwsbrief nummer 69 september 2016
Nieuwsbrief nummer 68 april 2016
Nieuwsbrief nummer 67 januari 2016
Nieuwsbrief nummer 66 oktober 2015
Nieuwsbrief nummer 65 augustus 2015
Nieuwsbrief nummer 64 april 2015
Nieuwsbrief nummer 63 december 2014
Nieuwsbrief nummer 62 september 2014
Nieuwsbrief nummer 61 mei 2014
Nieuwsbrief nummer 60 februari 2014
Nieuwsbrief nummer 59 december 2013
Nieuwsbrief nummer 58 september 2013
Nieuwsbrief nummer 57 mei 2013
Nieuwsbrief nummer 56 januari 2013
Nieuwsbrief nummer 55 augustus 2012
Nieuwsbrief nummer 54 april 2012
Nieuwsbrief nummer 53 januari 2012
Nieuwsbrief nummer 52 augustus 2011
Nieuwsbrief nummer 51 april 2011
Nieuwsbrief nummer 50 januari 2011
Nieuwsbrief nummer 49 augustus 2010
Nieuwsbrief nummer 48 april 2010
Nieuwsbrief nummer 47 januari 2010
Nieuwsbrief nummer 46 augustus 2009
Nieuwsbrief nummer 45 maart 2009
Nieuwsbrief nummer 44 januari 2009
Nieuwsbrief nummer 43 oktober 2008
Nieuwsbrief nummer 42 september 2008
Nieuwsbrief nummer 41 mei 2008
Nieuwsbrief nummer 40 februari 2008
Nieuwsbrief nummer 39 september 2007
Nieuwsbrief nummer 38 juni 2007
Nieuwsbrief nummer 37 maart 2007
Nieuwsbrief nummer 36 oktober 2006
Nieuwsbrief nummer 35 augustus 2006

 

Actueel

Klik hier voor het archief van de oudere nieuwsbrieven.