Nieuwsbrief nummer 66 oktober 2015
In deze nieuwsbrief treft u weer informatie aan over onze stichting, waaronder het programma van de openstellingen voor de komende maanden en een ‘Weetje’ over bomen op de begraafplaats.
Uw speciale aandacht vragen wij voor het Allerzielenconcert op zondag 1 november om 14.30 uur in de aula. Elders in deze nieuwsbrief vindt u meer gedetailleerde informatie hierover.
Als u de begraafplaats met het openbaar vervoer bezoekt, dan kunt u het beste buslijn 6 van Arriva gebruiken en uitstappen aan de Zijlsingel. Deze bus rijdt tussen Leiden CS en Leyhof Leiderdorp v.v.
Voorwoord van de voorzitter: Kijk eens op de website!
Op onze website www.begraafplaatsgroenesteeg.nl staat sinds enkele weken nieuwe informatie. De geschiedenis van de begraafplaats wordt beschreven: zowel in een korte versie als zeer uitgebreid. Daarnaast is een begin gemaakt met de beschrijving van een aantal personen. U treft in de rubriek ‘Nader belichte personen’ informatie aan over: Beima (Conservator Geologie en Mineralogie bij het museum voor Natuurlijke Historie), Brill (Boekhandel en drukkerij), Du Rieu en Was (beiden waren burgemeester), Eigeman, Hoogeboom en Zilessen (fabrikanten) en Montagne (chef der secretarie en redacteur van het Leidsch Dagblad). |
Als u interesse hebt om mee te werken aan dit onderzoek: stuurt u dan s.v.p. een email naar ons emailadres secretariaatgroenesteeg@gmail.com.
Onze begraafplaats valt steeds meer op. Afgelopen week kreeg ik een bericht van de bekende Leidse fotograaf Hielco Kuipers. Hij had een foto gemaakt van de mooiste boom op onze begraafplaats (de grote rode beuk) en die op Facebook gezet. Binnen de kortste keren kwamen er tientallen reacties. Velen beaamden dat dit een van de mooiste plekjes van Leiden is; anderen kenden het nog niet en beloofden gauw eens te komen kijken. Overigens vindt u over deze bijzondere boom meer informatie in het ‘Weetje’ van deze Nieuwsbrief.
Ook werden wij van diverse kanten getipt om ons kandidaat te stellen voor ‘De Gouden Terebinth’, een tweejaarlijkse prijs van de Vereniging De Terebinth. Uiteraard hebben wij dat gedaan; nu maar afwachten of wij de prijs en de daarbij behorende € 1.000,- kunnen binnenhalen.
Van de secretaris: doorgeven van uw emailadres
De nieuwsbrief wordt per email verstuurd naar de donateurs met een ons bekend emailadres. Via de email kunnen wij u ook eenvoudig tussentijds informeren over bepaalde zaken. Zo worden donateurs ongeveer een week van te voren herinnerd aan activiteiten zoals openstellingen. Inmiddels hebben we van ongeveer 65% van de donateurs een emailadres, maar we streven naar een hoger percentage. Wij stellen het daarom zeer op prijs als u, indien u dat nog niet heeft gedaan (u heeft dan deze nieuwsbrief per post ontvangen), uw emailadres doorgeeft aan secretariaatgroenesteeg@gmail.com. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Openstellingen en rondleidingen in de maanden november, december, januari februari en maart
Zondag 1 november 2015 om 14.30 uur: Allerzielenconcert op Groenesteeg
Allerzielen – eigenlijk op 2 november - is een dag waarop in vele culturen en religies de overleden familieleden en vrienden worden herdacht. De herdenkingsrituelen lopen uiteen van uitbundige Fiëstas en grafmaaltijden in Mexico tot ingetogen religieuze bijeenkomst, zoals in de katholieke kerken.
In de laatste jaren lijken in ons land steeds meer mensen binnen en buiten religieus verband Allerzielen daadwerkelijk te gedenken. Men bezoekt graven van familieleden en legt er bloemen neer.
In het kader van Allerzielen zal op zondag 1 november a.s. om 14.30 uur een concert worden georganiseerd in de aula van de begraafplaats aan de Groenesteeg. Het concert duurt ongeveer een uur. Na afloop van het concert wordt een drankje geserveerd. De toegang tot dit concert is gratis.
Het Trio Empyreum, verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, zal werken ten gehore brengen die passend zijn voor het herdenken van overledenen, muziek met een vleugje weemoed en melancholie, maar ook vol troost en bemoediging. Het trio bestaat uit de violiste Agnieszka Papierska, de celliste Paulina Ptak en de gitaar/luitspeler Javier Ovejero Mayoral. Zij brengen werken ten gehore van o.a. de componisten Biber, Schmelzer, Viviani en Stradella.
Agnieszka Papierszka, viool.
![]() |
De Poolse violiste Agnieszka Papierska begon al op zeer jonge leeftijd te spelen in verschillende beroepsorkesten. Nadat zij in Polen haar bachelors diploma had behaald verhuisde ze naar Nederland waar zij tevens een bachelors diploma haalde aan de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2012 rondde zij haar studie af aan de Muziekacademie van Wroclaw, Polen. Agnieszka Papierska heeft aan vele orkestrale muziekprojecten deelgenomen. Ze is sinds enige tijd |
lid van het Theresia Jeugd Barok Orkest in Italië en in diverse muziekgezelschappen in Nederland en daarbuiten. Ze bespeelt een 18e eeuwse viool van een onbekende bouwer uit de regio van Klingental (Saksen, Duitsland).
Paulina Ptak, cello.
![]() |
Paulina Ptak is een celliste en violiste die zowel in Nederland als in Polen optreedt. Ze begon haar carrière in diverse ensembles, waaronder The Bach Orchestra of the Netherlands, de Academia Montis Regalis en het Arte Dei Suonatori. Als soliste trad ze regelmatig op in verschillende Nederlandse steden, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam. Nadat ze haar klassieke opleiding had afgerond specialiseerde Paulina Ptak zich in de barokmuziek en het klassieke en vroeg-romantische repertoire, uitgevoerd op authentieke instrumenten. Haar motivatie voor een historische benadering vond ze in het unieke karakter van de instrumenten uit die tijd. Ze studeert thans aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jaap ter Linden. Paulina heeft bijzondere interesse in de moderne cellopedagogiek, maar ook |
Javier Ovejero Mayoral - theorbe/luit/gitaar.
![]() |
Nadat hij bij Gabriel Estarellas zijn diploma klassieke gitaar had behaald aan het Conservatorium van Madrid, specialiseerde Javier Ovejero Mayoral zich in snaarinstrumenten uit de renaissance- en barokperiode bij Juan Carlos de Mulder en Juan Miguel Nieto. Hij haalde zijn masters diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Joachim Held en Mike Fentross. Javier volgde masterclasses van Hopkinson Smith, Nigel North, Eligio Quinteiro, Robert Barto en Konrad Junghänel. Hij treedt regelmatig op in landen als Spanje, Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland met ensembles |
zoals het Thesaurus Ensemble, Ars Combinatoria, Compañia de Teatro de Manuel Canseco, Capella Saetabis, Anima di Corda, Academia de los Nocturnos, Cicconia Consort, Re-Orquestra en Vox luminis.
Zondag 13 december 2015 om 14.00 uur: Rondleiding ‘Bijzondere personen op Groenesteeg’
Deze rondleiding gaat langs de graven van een aantal bijzondere personen die op Groenesteeg zijn begraven, zoals de ouders van Abraham Kuyper; de moeder van Vincent van Gogh; de stichtster van de Annakliniek Anna Groll; de stadsarchitecten Salomon van der Paauw en Jan Willem Schaap; de ‘redder van Leiden’ Diederik van Leyden Gael; de ingenieur Elie van Dissel; de dominee Hagen; de verzetsheld Irawan Soejono en de pedagoog Haanstra. Op deze dag zijn de aula en de begraafplaats tussen 13.30 en 16.00 uur geopend.
Zondag 10 januari 2016 om 14.00 uur: Rondleiding ‘Leidse fabrikanten’
Deze rondleiding gaat langs de graven van een aantal Leidse fabrikanten die op Groenesteeg begraven zijn, zoals de textielfabrikanten Van Heukelom, Krantz, Leembruggen, Le Poole, Scheltema, Zaalberg. Daarnaast de Fremery (de Zoutkeet), Hartevelt (jenever), de Koster (Meelfabriek) en Tieleman & Dros (conserven). Tijdens de rondleiding zal ook hun leven in relatie tot de stad Leiden in verleden en heden worden belicht. Ook op deze dag zijn de aula en de begraafplaats tussen 13.30 en 16.00 uur geopend.
Zondag 7 februari om 14.00 uur: Rondleiding ‘Burgemeesters, apothekers en kunstenaars’
Deze rondleiding gaat langs de graven van een aantal burgemeesters, apothekers en kunstenaars die op Groenesteeg zijn begraven, zoals de burgemeesters Louis de Laat de Kanter, de graaf van Limburg Stirum, Daniël Tieboel Siegenbeek en François Was; de apothekers Carel Naret Oliphant en Roelof Jesse; de musici Frans Coenen, Anna Schulz Lessig en Leander Schlegel; de schilders Jacobus Cornet, Floris Verster en de moeder van Vincent van Gogh. De aula en de begraafplaats zijn tussen 13.30 en 16.00 uur geopend.
Zondag 6 maart om 14.00 uur: Rondleiding ‘Vrouwen op Groenesteeg’
De dag vóór Vrouwendag er is een rondleiding over de begraafplaats, die gaat langs de graven van een aantal meer en minder bekende vrouwen, op Groenesteeg begraven. Het betreft: de scheikundige Wouterina Constance de Baat; Martina Cornelia Lindo met haar mooie grafmonument, de moeder van Abraham Kuyper, Henriëtte Hùber; de regentes van het St. Annahofje Françoise Antoinette Le Poole; Anna Elisabeth Groll, de stichtster van de Annakliniek; de schrijfster Wilhelmina Henriëtte Tuinstra-Temmink; de ‘moeder van de studerende meisjes’ Johanna Catharina van Manen; de moeder van Vincent van Gogh, Anna Cornelia Carbentus; Janneke Schaaff-in ’t Veld en Hester van Dissel, resp. de eerste en de laatste die op Groenesteeg begraven zijn; de lerares Elize van Kaathoven; de stichtster van het Diaconessenhuis, Johanna Drost; de muzieklerares Anna Schulz Lessig. Op deze dag zijn de aula en de begraafplaats tussen 13.30 en 16.00 uur geopend.
‘Weetje’ over bomen op Groenesteeg
In vak B, achter de aula het tweede vak, staan zes bomen naast de keldergraven. Deze keldergraven liggen strak tegen elkaar aan. Als je bedenkt dat deze bomen “ klein” zijn aangeplant, vraag je je af of de mensen vroeger bedacht hadden hoe groot de bomen zouden worden. Een aantal bomen op vak B zijn al heel oud. Op de hoek staat een bijzondere rode beuk.
![]() Vak B |
|
|
|
Op de site www.bomenbieb.nl wordt deze bijzondere rode beuk ook genoemd en wel als de dikste rode beuk van Zuid-Holland.
Daar kan men ook lezen dat deze beuk met een stamomtrek van 650 cm een lage ent heeft waardoor zijn onderste vertakkingen al op twee meter beginnen. De boom is ca. 15 meter hoog maar de kroondoorsnede is wel 24 meter. Gelukkig heeft deze boom de ruimte op de begraafplaats. Deze oudste boom van de begraafplaats is rond 1830 gepland, ongeveer 17 jaar na de in gebruik name van de begraafplaats.
Nr. |
Latijnse naam |
Nederlandse naam |
Oorsprong |
868 |
Fagus sylvatica Atropunicea |
rode beuk |
Europa |
157 |
Fagus sylvatica Atropunicea |
rode beuk |
Europa |
156 |
Aesculus hippocas tanum |
witte kastanje |
Europa |
155 |
Fagus sylvatica Dawyk |
zuilbeuk |
Europa |
02 |
Prunus |
pruimenboompje |
Europa |
01 |
|
|
|
Op de situatieschets staat bij nr. 01 een jonge boom. Waarschijnlijk een zaailing, want de boom komt niet voor in het beheerplan van de historische begraafplaats Groenesteeg.
De vraag aan u is: Weet u hoe deze boom heet?
U kunt uw antwoord sturen aan secretariaatgroenesteeg@gmail.com
Vorige Nieuwsbrieven
Nieuwsbrief nummer 65 augustus 2015
Nieuwsbrief nummer 64 april 2015
Nieuwsbrief nummer 63 december 2014
Nieuwsbrief nummer 62 september 2014
Nieuwsbrief nummer 61 mei 2014
Nieuwsbrief nummer 60 februari 2014
Nieuwsbrief nummer 59 december 2013
Nieuwsbrief nummer 58 september 2013
Nieuwsbrief nummer 57 mei 2013
Nieuwsbrief nummer 56 januari 2013
Nieuwsbrief nummer 55 augustus 2012
Nieuwsbrief nummer 54 april 2012
Nieuwsbrief nummer 53 januari 2012
Nieuwsbrief nummer 52 augustus 2011
Nieuwsbrief nummer 51 april 2011
Nieuwsbrief nummer 50 januari 2011
Nieuwsbrief nummer 49 augustus 2010
Nieuwsbrief nummer 48 april 2010
Nieuwsbrief nummer 47 januari 2010
Nieuwsbrief nummer 46 augustus 2009
Nieuwsbrief nummer 45 maart 2009
Nieuwsbrief nummer 44 januari 2009
Nieuwsbrief nummer 43 oktober 2008
Nieuwsbrief nummer 42 september 2008
Nieuwsbrief nummer 41 mei 2008
Nieuwsbrief nummer 40 februari 2008
Nieuwsbrief nummer 39 september 2007
Nieuwsbrief nummer 38 juni 2007
Nieuwsbrief nummer 37 maart 2007
Nieuwsbrief nummer 36 oktober 2006
Nieuwsbrief nummer 35 augustus 2006