Foto Groenesteeg

 

 

DANK monument

okt 2018

Foto Guido Geelen

Op dinsdag 16 oktober 2018 is het DANK Monument onthuld door burgemeester Henri Lenferink en Prof. Pancras Hogendoorn in het bijzijn van nabestaanden en belangstellenden. Dit monument is ter nagedachtenis aan de mensen die hun lichaam beschikbaar hebben gesteld voor de wetenschap.
Het monument is een initiatief van de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC. Zij vonden dat er een gedenkmonument moest komen voor de mensen die hun lichaam doneerden en voor hun nabestaanden. Als iemand zijn lichaam doneert voor de wetenschap dan is er voor de nabestaanden geen plek om te gedenken. Het gedoneerde lichaam moet binnen 24 uur bij het LUMC zijn. De nabestaanden hebben dan weinig of geen mogelijkheid om afscheid te nemen.
Het monument is ontworpen door Guido Geelen en bestaat uit een bronzen ontwortelde es, gesteund door drie palen. De ontwortelde boom is in zijn geheel afgegoten in brons. Gelijk het lichaam, dat van nut kan zijn nadat het afgestaan wordt voor de wetenschap, krijgt de boom een tweede leven en dient als object voor het gedenken.
De initiatiefnemers vonden de Historische Begraafplaats Groenesteeg een passende omgeving voor het DANK monument.

 

Actueel

Klik hier voor de laatste nieuwsbrief.

Plattegrond
Klik hier voor de plattegrond van de begraafplaats.

 

Adres
Groenesteeg 126
2312 SR Leiden