Foto Groenesteeg

 

Elef, de zwarte kat met de amberkleurige ogen op de Historische begraafplaats Groenesteeg.
In Roelofarendsveen zwerft een klein zwart katje over straat. Iemand neemt hem mee en brengt het dier naar het dierentehuis Stevenshage in Leiden. 1 Maart 2008, hij is dan net een jaar, wordt de kleine zwarte kat door Christina uit het asiel gehaald. Zij geeft hem een warme plek en een naam. Zijn naam wordt Elef. Afgeleid van het Griekse woord Eleftheros, wat vrij vertaald vrijheid betekent.
Elef groeit op in het Schachtenhofje aan de Middelste gracht in Leiden. Dit hofje dateert uit 1671 en is gesticht in opdracht van een weesjongen Theunis Jacobsz van der Schacht. Hij zorgt dat bewoners van 40 jaar en ouder er gratis mogen wonen. En er is een voorkeur voor familieleden van Van der Schacht en bewoners die net als Van de Schacht in het Weeshuis van Leiden zijn opgegroeid.
Elef heeft hier een mooie tuin waar van alles te beleven valt. Insecten, vogels en wat al niet meer over de grond kruipt. Vriendelijke bewoners die hem een aai over z’n kop geven. De gitszwarte Elef voelt zich hier thuis. Maar dan verhuist Elef met zijn bazin Christina mee naar de Vestestraat. Er gaat een nieuwe wereld voor hem open: de straat! De wijk tussen de Rijnen kent straatjes en stegen. Daar zijn bruggen en grachtjes. Elef is geen liefhebber van water. Hij is voorzichtig en blijft meestal midden op de weg lopen, niet wetende dat er touwen langs de kades hangen voor het geval katten in het water vallen.
En dan op een dag loopt hij door de Groenesteeg en komt hij bij een groot gesloten hek. Daar past hij zomaar door de spijlen. “Dat is een grote tuin” denkt Elef. De ene ontdekkingstocht na de andere volgt. Met een beetje behendigheid, wat een kater eigen is, vangt hij muizen en af en toe een vogel. Waterplassen zijn er ook om uit te drinken. Elef heeft het zo naar zijn zin dat hij niet meer elke dag terug gaat naar zijn huis. Hij ontdekt ook het verzorgingshuis “Huis op de Waard” en het Catrijn Jacobsdochterhofje. Op beide adressen mag hij naar binnen en wordt verwend. Elef heeft een geweldig leven en zijn baasje Christina komt af en toe nog even buurten op de historische begraafplaats Groenesteeg.
Verder is Elef een goed model voor de fotografen, die op deze begraafplaats komen. Hij komt zelfs in een documentaire voor, die gemaakt is over een nagespeelde begrafenis van Diederik van Leyden Gael in 2013. De oude Elef doet het nu wat rustiger aan, maar is elke dag op de begraafplaats te vinden. Soms krijgt hij ook wat lekkers van een bezoeker: kattenbrokjes en zelfs stukjes kip. Hij komt niets te kort en heeft een geweldig leven. Wel drie adressen waar hij terecht kan, een “jachtgebied” en elke dag vriendelijke mensen die hem even achter zijn oor krabben.
Maar ook aan een kattenleven komt een einde. Na bijna 16 jaar is Elef, de zwarte kater met de amberkleurige ogen, op 13 februari 2023 gaan hemelen.


 

Actueel

Klik hier voor de laatste nieuwsbrief.

Plattegrond
Klik hier voor de plattegrond van de begraafplaats.

Adres
Groenesteeg 126
2312 SR Leiden

Bijzondere personen
Wilt u meer weten over de mensen die op de begraafplaats zijn begraven ga dan naar Nader belichte personen